fbpx
Nanostone
Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17:30

Toppdressing till gräsmattan

Det finns inga genvägar till en vacker, mörkgrön och jämn gräsmatta, men med lite toppdressing kommer du långt.

Vad är toppdressing?

Toppdressing är en gödselprodukt som används för att gödsla och underhålla gräsmattan.

En bra toppdressing ska alltid innehålla två enkla men mycket viktiga ingredienser: mull och sandlådesand. När dessa två kombineras kan de göra mirakel för din skadade gräsmatta.

Toppdressing säljs i storpack och innehåller korn med en storlek på 2–8 mm. Produkten är alltså fri från bitar som är större än 8 mm i bredd.

Toppdressingens blandningsförhållande

Det optimala blandningsförhållandet för toppdressing till en svensk gräsmatta är 50 % mull och 50 % sand. Om man följer det blandningsförhållandet använder man en toppdressing som är perfekt för de allra flesta gräsmattor i Sverige.

Det finns dock gräsmattor där jorden har ett naturligt högt innehåll av lera och är väldigt klumpartad, då kan man behöva använda mer sand i blandningen. Om jorden redan innehåller mycket sand och är porös kan man i stället använda mer mull.

Riktiga gräsmattenördar som gör allt för att ha en kortklippt och jämn gräsmatta med en längd på ca 5–10 mm använder bara sand. Om man bara använder sand i sin toppdressing kräver det stora mängder gödsel och att man underhållsvattnar rikligt!

När ska man lägga ut toppdressing?

Det är viktigt att man lägger ut toppdressing vid rätt tid, vilket är på våren när grässtråna behöver gödsel för att växa. Därför rekommenderas det att man toppdressar sin gräsmatta under april/maj, samtidigt som man gödslar enligt anvisningarna.

Toppdressing är en gödsel- och utjämningsprodukt för gräsmattor, som kan användas till ganska mycket. Toppdressing används primärt för:

 • Uppfräschning av gamla gräsmattor
 • Anläggning av nya gräsmattor
 • Effektiv bekämpning av mossa och eventuella skadedjur i gräsmattan
 • Utjämning av ojämna gräsmattor

 

Det är alltid en bra idé att ge din gräsmatta en omgång toppdressing med ett års eller ett par månaders mellanrum, beroende på gräsets tillstånd. Du behöver inte känna dig orolig när gräsmattan plötsligt blir väldigt mörk. Det försvinner snabbt när gräset, gödslet och jorden blir till ett.

Så lägger du ut toppdressing på gräsmattan

Det är relativt enkelt att gödsla sin gräsmatta med toppdressing och man behöver inte vara rädd för att göra fel. Följer man bara ett antal tumregler så kommer toppdressingen göra din gräsmatta jättefin.

 1. Klipp gärna ner gräsmattan till en höjd på 4–5 cm.
 2. Det kan vara en bra idé att lufta gräsmattan med en vertikalskärare. Det luckrar upp ytan och ger luft åt gräsrötterna, vilket gör det enklare för gödslet i toppdressingen att tränga ner i gräsmattan. Man måste inte lufta gräsmattan, men det gör det enklare att snabbt få ett snyggt resultat. (Att lufta gräsmattan gör det också enkelt att få bort eventuell mossa.)
 3. Det är alltid bra att försöka få bort den värsta mossan innan man sprider ut toppdressing. Var beredd på att det kan bli en hel del avfall att köra till ÅVC.
 4. Du har nu gjort allt förarbete som krävs och är redo att sprida toppdressing på gräsmattan. Toppdressingen ska spridas i ett 4–6 mm tjockt lager. Det är viktigt att man inte lägger ett för tjockt lager, det kan då strypa syretillförseln och därigenom bränna gräset. Så lägg inte tjockare än 6–8 mm.

 

Det kommer att hjälpa till att göra gräsmattan tät och grön. Du kan eventuellt nöja dig med att bara sprida ut gräsfrön på de ställen där gräsmattan är mycket tunn eller sliten.

Det finns många sätt att sprida toppdressing på och vissa metoder är mer kreativa än andra. Här är ett förslag på hur du kan göra:

 1. Använd en spade för att lägga ut jämna små högar med toppdressing på gräsmattan.
 2. Fördela sedan toppdressingen över gräsmattan med en asfaltsraka, uppochnervänd kratta eller någon egen uppfinning.
 3. Dra en lastpall över gräsmattan. Knyt ett rep till lastpallen, så att du kan dra runt den i trädgården som om du vore en arbetshäst. Lägg gärna något tungt på pallen, så att den tyngs ner ordentligt. Be gärna barn eller barnbarn vara med – de tycker det är kul att bli omkringdragna på pallen.

 

Vi toppdressar inte, men våra produkter hjälper till att lyfta gräsmattan och få den att växa ordentligt, så att den blir tät och mycket grön. Besök vår sida om gräsvard för att läsa mer om hur vi kan hjälpa dig att hålla din gräsmatta snygg och välskött året runt.

Topdressing

Andra artiklar

Superhelt
STENTVÄTT I DALKÖPINGE
Man i bil
Nanostone

Beställ offert här

Beställ en offert eller bli uppringd av en säljare

*Scrolla ner för att fortsätta

Ange jobb:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.

Tack för din förfrågan!

Vi ser fram emot att återkomma till dig så snart som möjligt. Under tiden är du välkommen att utforska våra övriga tjänster.