fbpx
Nanostone
Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17:30

Häxring i gräsmattan

Häxringar är det vanligaste begreppet för fläckar i gräset som orsakas av svampangrepp. Det finns ett stort antal svampar som kan göra skada på ditt gräs och det finns massor av olika sätt att behandla angreppen. Här får du en översikt över de mest vanliga metoderna.

Beroende på omständigheterna kan ditt gräs ha en rad utmaningar att tampas med, däribland:

  • Mycket tät växt
  • Regelbunden klippning av de delar som skapar fotosyntes (se förklaring nedan)
  • Nötning och tryckkomprimering av ytan
  • Felaktig skötsel och onaturliga förhållanden

Så det är inte helt överraskande att gräset då och då utsätts för svampinfektioner, parasiter och invasiva växter som maskrosor, mossa, klöver och tistlar.

Vad är fotosyntesen?

Växternas fotosyntes är som en liten ”kemisk fabrik” i gräsets strån som med hjälp av solljus omvandlar koldioxid från luften och vatten från jorden till socker. Inte sådant socker som du har hemma i köket, utan ett sockerämne som heter sackaros – ren och skär växtenergi!

Namnet häxring kommer från fornnordisk vidskepelse, som menade att ringarna uppstod från dansande alvflickor som slet ner gräset. En häxring är en ring med mörkgrönt gräs som så småningom försvinner och lämnar en helt kal ring. Ringen växer från år till år efterhand som eventuell svamp sprider sig och nytt gräs växer på tidigare angripna områden. Häxringar växer aldrig in i varandra, därför slutar de att växa när de vidrör varandra.

Så bekämpar du häxringar

Häxringar uppstår vanligtvis i samband med bristfällig eller dålig gödsling. De kan bekämpas genom att du tar en spade och gräver upp en torv på ca 20 x 20 cm i själva cirkeln. Torven lyfts upp och vänds uppochner. Detta görs på 2 ställen i cirkeln. Häxringen växer så småningom mot sig själv och bryts ner med tiden. Nejlikbroskskivling, champinjoner och röksvampar är typiska häxringssvampar.

Det vanligaste sättet att bekämpa häxringar är att bespruta dem med en blandning bestående av vatten och Atamon eller bikarbonat. Det man använde förr var 1 del Atamon och 3 delar vatten. Blandningen skulle sprejas med sprejflaska 3 gånger med några dagars mellanrum, sparka bort svamphuvudena och se till att få sprejat ordentligt på stammen. Några veckor senare är de borta och gräset är grönt igen.

Den här metoden får dock inte längre användas. Du riskerar nämligen att döda andra jordlevande svampar, som det finns gott om i jorden och som gynnar omsättningen i jorden.

I stället kan du prova att behandla dina häxringar med ca 750 g kalk per 1 m².

Kan man äta svamp från en häxring?

Häxringar kan bestå av många olika sorters svampar, däribland nejlikbroskskivling och ängschampinjon som båda är ätbara.

Däremot rekommenderar vi att du inte äter svampar från trädgården, såvida du inte är svampexpert och kan skilja ätbara svampar från giftiga.

Om du vill undvika häxringar och annat besvärligt i trädgården kan vi hjälpa till att hålla din gräsmatta snygg och välskött året runt. Besök vår sida om gräsvard för att se våra förmånliga pris- och servicepaket.

Häxring i gräsmattan

Andra artiklar

Superhelt
STENTVÄTT I DALKÖPINGE
Man i bil
Nanostone

Beställ offert här

Beställ en offert eller bli uppringd av en säljare

*Scrolla ner för att fortsätta

Ange jobb:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.

Tack för din förfrågan!

Vi ser fram emot att återkomma till dig så snart som möjligt. Under tiden är du välkommen att utforska våra övriga tjänster.