fbpx
Nanostone
Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17:30

Svampar i gräsmattan

Är du trött på ogräs i gräsmattan? Orkar du inte lägga flera timmar på att rensa ogräs för hand, som ändå bara kommer tillbaka igen? Här kan du läsa hur du får bort och förebygger uppkomsten av nytt ogräs när skadan redan är skedd.

Gödsla gräsmattan

För att förebygga ogräs i gräsmattan är det viktigt att gräset har rätt förutsättningar att växa. Ogräs trivs nämligen under andra förhållanden än gräs.

Något av det bästa du kan göra för din gräsmatta är därför att ge den näring. Vi rekommenderar att du använder gräsmattegödsel – alltså ett gödsel som är särskilt lämpligt för gräsmattor.

En sak du kan göra är att börja klippa din gräsmatta mer regelbundet. Många typer av ogräs dör nämligen om du hela tiden klipper ner det med gräsklipparen. Under högsäsong ska du klippa ditt gräs ännu oftare.

Vi rekommenderar att du håller en höjd på ca 5–6 cm och aldrig under 4 cm.

I övrigt ska du se till att gräsmattan är välmående. Det gör du genom att välja rätt gräsfrön, ge gräsmattan luft och se till att den växer tätt. Det är några sätt att förebygga ogräs.

Till skillnad från mossa är ogräs lite mer besvärligt att bli av med. En vända med gräsmatteluftaren försvagar ogräset avsevärt och ger därmed gräset bättre förutsättningar att få övertaget.

Maskrosor är lite extra besvärliga och ska inte klippas med gräsklipparen. De ska du allra helst få upp ur gräsmattan med rot och allt, så att de inte fortsätter växa. Använd eventuellt ett maskrosjärn och stick långt ner för att få upp allt.

Det finns många typer av ogräs i våra svenska trädgårdar. Här är ett axplock av de vanligaste sorterna.

  • Tistel
  • Maskros
  • Våtarv
  • Groblad
  • Svalört
  • Klöver
  • Rölleka
  • Pålrot
  • Geranium

 

Så bekämpar du ogräs med kemiska ogräsmedel

Det finns ett antal olika typer av kemiska ogräsmedel att köpa i trädgårdsbutiker. Det bästa är att använda medel i så liten utsträckning som möjligt. Även när du följer anvisningarna på paketet kan du råka få mer medel i jorden än rekommenderat. Det är varken bra för dig, djurlivet eller miljön. Då rekommenderar vi att du i stället kommer till oss, så att vi kan bekämpa ditt ogräs. Vi är nämligen certifierade experter på att använda kemiska ogräsmedel på ett sätt som inte gör någon skada.

Det bästa du kan använda som privatperson mot ogräs i gräsmattan är milt ogräsmedel. Det skadar nämligen inte gräsplantorna – det angriper endast bredbladigt ogräs. Tänk dock på att det inte fungerar på alla sorters ogräs.

Du bör inte använda Roundup på gräsmattan, eftersom det även tar kål på gräsplantor och ger stora kala fläckar där nytt gräs får svårt att växa igen.

Ett sista alternativ är att förlika sig med ogräset och låta det bli en del av den biologiska mångfald som gynnar våra insekter. Men det ser inte alltid så snyggt ut.

Om du vill ha en välskött trädgård året runt men inte har tid eller lust att sköta den själv, så kan vi hjälpa dig. Besök vår sida om gräsvard för att läsa mer om våra servicepaket.

Svampar i gräsmattan

Andra artiklar

Superhelt
STENTVÄTT I DALKÖPINGE
Man i bil
Nanostone

Beställ offert här

Beställ en offert eller bli uppringd av en säljare

*Scrolla ner för att fortsätta

Ange jobb:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.

Tack för din förfrågan!

Vi ser fram emot att återkomma till dig så snart som möjligt. Under tiden är du välkommen att utforska våra övriga tjänster.