fbpx
Nanostone
Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17:30

Skadedjur i din gräsmatta

Insektsskador är den vanligaste orsaken när det kommer till skadegörelse på gräsmattan. Om du har skadedjur i gräsmattan är det mest sannolikt ett tecken på att gräsmattan är i obalans. En välmående gräsmatta klarar nämligen att hantera skadedjur och reparerar sig själv snabbt.

Insekter som lever på och skadar gräsmattor hittas vanligtvis på svaga eller stressade gräsmattor.

Larver från trädgårdsborren

Om du har återkommande problem med skadedjur rekommenderar vi att du börjar leta i jorden. Just vita larver dras extra mycket till en saftig, frodig gräsmatta. Trädgårdsborrens vita larver lever på gräsrötter, vilket kan ge upphov till döda fläckar i gräsmattan. Larverna drar också till sig fåglar och andra djur som i sin tur skadar gräset.

Larverna ser ut som C-formade maskar med bruna huvuden.

Trädgårdsborrar och deras larver gillar inte fuktig jord, så för att bli av med dem behöver jorden kunna absorbera och bibehålla fukt, vilket sandad jord inte gör särskilt bra. Men om du varje år tillför ett par centimeter toppdressing av kompost så bygger du upp ett lager av jord som med tiden kan behålla fukt, och som därför blir mindre attraktivt för trädgårdsborren.

Tips för att få bort trädgårdsborrar i gräsmattan

Om du har trädgårdsborrar i gräsmattan kan du bli av med dem ganska enkelt genom att ställa ut skålar med vatten på gräsmattan. Välj en skål eller ett fat med låg kant, så att trädgårdsborrarna enkelt kan landa i vattnet och drunkna. Ställ ut skålarna i maj och juni.

Med tiden kommer gräset att trivas lite bättre.

Hur ser trädgårdsborren ut?

Trädgårdsborren är ca 1 centimeter lång och har röda eller gulbruna vingar. Kroppen är grön eller blåaktig i en metallglänsande blandning. De livnär sig på lövträd.

Hur länge håller trädgårdsborrarna till på min gräsmatta?

Trädgårdsborrarna svärmar runt på gräsmattan under 2–4 veckor i maj/juni. Det är under denna tid som de lägger sina ägg i gräsmattan, som på sikt blir till larver.

Är trädgårdsborren farlig?

Trädgårdsborren gör nästan ingen skada på vare sig växter eller gräsmattor. Det är larverna som kan förstöra din gräsmatta, eftersom de äter av gräsrötterna.

Larver från harkrank och trädgårdsborre kan orsaka omfattande skador på din gräsmatta. De båda är eftertraktad mat för fåglar, grävlingar, rävar och igelkottar, som i sin jakt på föda kan förstöra gräset fullständigt. Det bästa sättet att reparera de kala fläckarna är med våra belagda gräsfrön.

Gräshårmyggor i gräsmattan

Det är gräshårmyggans hårtäckta kropp som gett den sitt namn och det man tittar på för att artbestämma insekten. Dess larver lever av friska gräsrötter och kan orsaka fläckar i gräsmattan. Själva gräshårmyggan sitter på toppen av grässtråna.

Man kan eventuellt bekämpa dem genom att vattna ut nematoder av den typ som äter insektslarver. Det är inte en hundraprocentig lösning, men den kan ta bort det värsta.

Harkranklarver i gräsmattan

Harkranklarver är gråa till färgen och har till skillnad från trädgårdsborrens larver varken ben eller ett tydligt huvud. Larvens kropp är rak och blir ca 4 cm lång. Harkrankar lägger sina ägg på marken eller i jorden, helst på fuktiga platser i lä.

Harkrankens larver gömmer sig i jorden på dagen och kommer fram på natten. Då äter de av gräsplantans överjordiska delar, såsom växtpunkten, så att gräsplantan dör. De gör mest skada under tidig vår i relativt fuktigt och varmt väder, samt under sensommaren. Därtill uppstår stora skador från djur som livnär sig på harkranklarverna, exempelvis kråkor.

Harkrankens larver utgör primärt ett problem för gräsmattan, men kan också angripa olika grödor i köksträdgården.

Flygningen äger rum fram till ungefär mitten av september. Under denna period sker också äggläggningen. Då sticker honan ner äggen i jorden, antingen i fuktigt gräs eller i annan kortvuxen vegetation. En hona lägger 3–400 ägg. Kläckningen sker oftast i september, varpå larverna börjar äta på gräsplantornas rötter.

Under varma perioder, det vill säga när jordtemperaturen är över 4 grader och lufttemperaturen är över 10 grader, kan de ta sig upp över markytan och angripa överjordiska växtdelar.

Särskilt larven gör skada

Det är framför allt larverna som gör skada. Ett angrepp från harkrankslarver känns igen på att gräsplantorna dör eller inte har tid att gro. Undersök rötterna och titta efter gnagmärken på rötter och rotspetsar.

Under våren kan man vid omfattande angrepp även se gnagmärken på stråna. När det kommer till gräsmattor är det dock oftast fåglar som kråkor och råkor som orsakar den största skadan. De älskar harkrankens larver och när de väl får nys på dem sätter de i gång med att systematisk ”vända uppochner” på jorden med näbben. Om du vill hålla din trädgård snygg och välskött året runt men inte har tid eller energi för det, så kan vi hjälpa dig. Besök vår sida om gräsvard för att se alla våra pris- och servicepaket.

Skadedjur i din gräsmatta

Andra artiklar

Superhelt
STENTVÄTT I DALKÖPINGE
Man i bil
Nanostone

Beställ offert här

Beställ en offert eller bli uppringd av en säljare

*Scrolla ner för att fortsätta

Ange jobb:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.

Tack för din förfrågan!

Vi ser fram emot att återkomma till dig så snart som möjligt. Under tiden är du välkommen att utforska våra övriga tjänster.