Svampar i gräsmattan
Svampar är organismer som trivs i fuktiga, skuggiga miljöer. De förekommer vanligtvis under sensommaren och tidig
Maskrosen är förmodligen Sveriges mest kända blomma. Tyvärr förvandlas denna vackra blomma till en hänsynslös spridningsmaskin när den väl blommat och fått sina fallskärmsfrön.
Fröna sprids då enkelt med vinden från en plats till en annan. En enda maskros kan bli till flera hundra om man inte får tagit bort dem i tid, vilket kan kännas som en helt omöjlig uppgift.
Om du vill undvika den värsta sortens ogräs i gräsmattan behöver du göra lite förberedelser under grässäsongen, nämligen att sprida ut lite gödsel och eventuellt också kalk, om jorden är för sur.
För både mossa och ogräs älskar sur jord. Därför är det en bra idé att tillföra gödsel ofta och lite åt gången. Om du har kala fläckar behöver de eftersås, så att ogräset inte tar över där. Om jorden blivit väldigt hård kan du behöva luckra upp jorden med en kratta eller liknande innan du eftersår med nya gräsfrön.
Klipp gräsmattan ofta så att den blir tät. 5 cm är en bra längd. Det gör att maskrosfröna lägger sig ovanpå gräset och sedan torkar ut, i stället för att tränga ner i jorden och slå rot. Det är också alltid en bra idé att toppdressa gräsmattan, alltså lägga ett ca 1 cm tjockt lager med extra jord.
Om du har riktigt mycket maskrosor kan det vara aktuellt att helt eller delvis lägga om gräsmattan. Det gör du genom att fräsa området upprepade gånger under ett par månader, varpå du sår nytt gräs. Sedan behöver du hålla koll på och ta bort maskrosor som gror – gärna så tidigt som möjligt.
Den bästa lösningen om du inte har alldeles för mycket maskrosor att ta bort är att avlägsna hela roten. Då använder du händerna eller ett maskrosjärn för att få upp så mycket av roten som möjligt. För att undvika ytterligare spridning är det viktigt att få rensat bort maskrosorna innan de blommar och släpper ifrån sig sina frön, därför är april och maj en bra tid att rensa. Det kan ta tid att få bort maskrosor på det här sättet, men det fungerar om du är ihärdig!
Få en maskrosfri gräsmatta genom att strö lite fint eller grovt kökssalt på maskrosorna. Salt torkar nämligen ut plantan, så att den dör och blir enklare att få bort. Tänk dock på att även allt runtomkring maskrosen kan torka ut. Var därför noga med att inte använda för mycket och på för många ställen.
Prova att bara strö lite salt på själva roten, annars dör även gräset runtomkring. Använd ca 0,5 tsk till varje planta.
Mellan plattor, på sten eller i grus kan du också prova dig fram med kokande vatten. Det är dock inte alltid det räcker.
Finns det någon mirakelmetod som får bort maskrosor? Det finns tyvärr ingen snabb lösning för privata trädgårdar.
När vi tar hand om din gräsmatta behandlar vi den med precis det den behöver, och så bekämpar vi ogräs så att du får en fin och grön trädgård. Se våra gräsvårdspaket.
Svampar är organismer som trivs i fuktiga, skuggiga miljöer. De förekommer vanligtvis under sensommaren och tidig
Det finns inga genvägar till en vacker, mörkgrön och jämn gräsmatta, men med lite toppdressing kommer
Insektsskador är den vanligaste orsaken när det kommer till skadegörelse på gräsmattan. Om du har skadedjur
Är du trött på ogräs i gräsmattan? Orkar du inte lägga flera timmar på att rensa
Klöver hittar du i alla slags gräsmattor och trädgårdar. Det är en flerårig växt som av
Maskrosen är förmodligen Sveriges mest kända blomma. Tyvärr förvandlas denna vackra blomma till en hänsynslös spridningsmaskin
Nanostone erbjuder rengöring och ytbehandling som skyddar stenplattor, trädäck, tak och fasader samt förhindrar att vatten tränger in, vilket försvårar tillväxten av alger och mossa.
Sverige
Öppettider
Mån – Fre 8:00 – 17:30
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.