fbpx
Nanostone
Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17:30

Svampar i gräsmattan

Svampar är organismer som trivs i fuktiga, skuggiga miljöer. De förekommer vanligtvis under sensommaren och tidig höst. Dålig dränering och stora mängder vatten från regn eller bevattning är några av de vanligaste orsakerna till svampar i gräsmattan. Det kan i slutändan leda till stora fläckar på hela gräsmattan. Hög luftfuktighet och dålig luftcirkulation kan också bidra till problemet.

Svampar är organismer som trivs i fuktiga, skuggiga miljöer. De förekommer vanligtvis under sensommaren och tidig höst. Dålig dränering och stora mängder vatten från regn eller bevattning är några av de vanligaste orsakerna till svampar i gräsmattan. Det kan i slutändan leda till stora fläckar på hela gräsmattan. Hög luftfuktighet och dålig luftcirkulation kan också bidra till problemet.Skuggiga områden är mer benägna att vara fuktiga, vilket skapar en perfekt miljö för svampar. Fallna löv och annat organiskt material är en källa till näring för svampen, så det är viktigt att du får bort sådant från gräsmattan.

Så blir du av med svampar i gräsmattan

Först och främst ska man komma ihåg att svamparna är viktiga i flera av naturens ekologiska processer och hjälper till att bryta ner organiskt material, såsom döda växtdelar i jorden. Det är svårt att bli av med svampar i gräsmattan i och med att rötterna sitter djupt och svampen hela tiden kommer tillbaka, år ut och år in. Resultatet är att angripna områden blir till kala fläckar, vilket orsakar skada på gräsmattan. Det finns dock några åtgärder du kan vidta.

Se till att din gräsmatta inte är för fuktig eller har dålig dränering. Om du ordnar med bättre dränering blir gräsmattan enklare kvitt allt överskottsvatten. Att lufta gräsmattan med en vertikalskärare ger bättre dränering och luftcirkulation.

Du kan också lägga ett lager toppdressing för att förbättra dräneringen, samt klippa gräsmattan mer regelbundet för att göra dig av med svampens näringskällor, vilket förhindrar spridning.

Hundfläckar

En häxring är en svampsjukdom i form av en cirkel av svampfruktkroppar. Det kan också röra sig om en ring utan synliga svampangrepp, men där man ser att vegetationen ändrar karaktär. Exempelvis cirklar där själva ringen växer och gräset inuti dör.

Snömögelguide

Snömögel är ett slags svampangrepp som orsakar större eller mindre döda fläckar på gräsmattan. Termen ”snömögel” är dock missvisande, för det är inte bara under snötäcken som snömögel kan uppstå. Snömögel resulterar i att gräsplantorna dör och får papperstunna, gråvita strån.

Orsaker till snömögel

 • Dagg och dimma på gräset
 • Att man trampar på gräset när det är täckt med frost
 • Snötäcke som ligger länge
 • Temperatursvängningar och skiftande luftfuktighet
 • Regnigt och ganska milt väder
 • Gräsklipp och löv som ligger kvar på gräsmattan
 • Dålig luftcirkulation på grund av omgivande väggar eller rabatter
 • Kaliumbrist i gräsmattan

Sent på hösten, och gärna då efter en period med kallt och vått väder, gror svampens sklerotier och bildar ett mycel som lever av dött, organiskt material. Snömögel bildas oftast på ställen där döda växtdelar inte tagits bort. Därtill är patogenen beroende av att det växer många individer av samma art tätt tillsammans, vilket ju sällan är fallet på spannmålsfält och i vissa sorters gräsmattor.

Metoder att ta till när gräsplantan är angripen

 • Riv bort de angripna gräsplantorna
 • Ta bort allt levande gräs ca 20 cm från kanten på det döda området
 • Sprid ut ett 2 cm tjockt lager toppdressing av halvkompost över kala fläckar och så nytt gräs (av resistent sort)
 • Bekämpa inte med fungicider – det förstör balansen i jorden och skapar därmed en grogrund för nya angrepp

Förebyggande metoder

 • Se till att gräsmattan har bra dränering
 • Undvik om möjligt skugga på gräsmattan
 • Gå inte på snötäckta gräsmattor
 • Sätt eventuellt upp snöstaket om det kan minska mängden snö på gräsmattan
 • Ta bort dött material med hjälp av en vertikalskärare mot slutet av oktober
 • Ta bort alla högar av fallna löv
 • Undvik plötsliga förändringar i ytans pH om hösten (vänta med att kalka till i april)
 • Gödsla med förnuft och se till att tillföra extra kalium mot slutet av augusti – och gödsla inte på hösten
 • Undvik alla former av övergödning med kväve
 • Använd resistenta grässorter

Röda fläckar

Flertalet fläckar på gräsmattan där grästopparna blir rödaktiga. Dessa fläckar är en sorts svampsjukdom som kan bli ganska allvarlig med stora fläckar, särskilt efter långa perioder med fuktigt väder.

Det enda du kan göra är att omsorgsfullt ta bort det angripna gräset, lägga ut lite toppdressing på de kala fläckarna och så nytt gräs. Det kan vi enkelt ordna när vi kommer ut till dig.

Rödtrådsjuka

Har din gräsmatta fått rödtrådsjuka? Rödtrådsjuka uppstår om sommaren och är ett tecken på svaga gräsplantor som behöver näringsämnen. Framför allt är det bristen på kväve som kan få rödtrådsjuka att sprida sig. Rödtrådsjuka är ett förhållandevis milt svampangrepp som är ganska enkelt att bli av med. Vissa grässorter, såsom rödsvingel, är något mer benägna att drabbas av rödtrådsjuka.

HUNDFLÄCKAR

Hundens urin fungerar faktiskt som gödsel för gräset, men det är ingenting man vill gödsla sina gräsplantor med.

Urinet innehåller nämligen en stark koncentration av kväve som i mindre doser kan vara bra för gräset, men som i för stora mängder blir till ett gift som förstör gräset. Fläckarna kan vara svåra att undvika helt.

Mjöldagg

Mjöldagg förekommer ofta vid dåliga markförhållanden, eller när gräsmattan inte får torka under en längre period. De första symtomen på mjöldagg är ljusa fläckar på grässtråna. Med tiden uppstår vita puderliknande fläckar (därav namnet mjöldagg). Om mjöldagg tillåts ligga för länge kan det sprida sig och resultera i stora fläckar av dött gräs. Om du upptäcker mjöldagg i gräsmattan rekommenderar vi att du slutar klippa gräset under 12–14 dagar. När du sedan börjar klippa igen bör du höja klipphöjden med minst två steg och sedan gradvis jobba dig ner till önskad klipphöjd under de kommande två veckorna.

Hjälper ättika mot svampangrepp?

Nej, ättika är inte effektivt för behandling av svampar i gräsmattan. Det kan faktiskt förvärra problemet och fungera som en näringskälla för svampen att leva av. Det bästa sättet att bli av med svampar är att skapa dåliga förutsättningar för svampen och bra förutsättningar för gräset. Alltså gödsla, efterså och eventuellt lägga toppdress.

Är svampar i gräsmattan giftiga?

Inte nödvändigtvis, men när det kommer till svampar i gräsmattan rekommenderar vi att du inte äter dem, såvida du inte är en svampexpert och kan skilja ätbara svampar från giftiga.

Oavsett om du har problem med svampar eller ogräs kan vi hjälpa dig att hålla din gräsmatta vacker och välskött året runt. Besök vår sida om gräsvard för att läsa mer om våra tjänster.

Svampar i gräsmattan

Andra artiklar

Superhelt
STENTVÄTT I DALKÖPINGE
Man i bil
Nanostone

Beställ offert här

Beställ en offert eller bli uppringd av en säljare

*Scrolla ner för att fortsätta

Ange jobb:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.

Tack för din förfrågan!

Vi ser fram emot att återkomma till dig så snart som möjligt. Under tiden är du välkommen att utforska våra övriga tjänster.