fbpx
Nanostone
Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17:30

orsaker till fula stenplattor

Behöver du hjälp eller råd
– Bli uppringd

Vanliga orsaker till
fula plattor

Under mer än 15 år har vi på Nanostone hjälpt kunder att få sina fula stenplattor vackra igen. Det kan finnas flera olika skäl till att plattorna inte längre ser fina och inbjudande ut. Några exempel är gråstenslav, alger, svart lav, mossa och ogräs.

Nedan går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till fula stenplattor.

Stenpest

Stenpest är en envis lav som kan vara utmanande att bli av med när den väl har etablerat sig. Den sprider sig aggressivt och har fått smeknamnet stenpest på grund av sin ihållande karaktär.

Det finns flera arter av stenpest, men de delar alla förmågan att trivas i fuktiga och skuggiga miljöer.

Stenpesten gjorde sin entré i Norden under början av 2000-talet, främst som ett resultat av minskade svavelutsläpp. Stenpest är därför en indikation på miljön, men den upplevs inte lika spännande för husägare runt om i landet.

Alger

En annan vanlig gäst på stenplattorna är alger. Alger på stenplattor kännetecknas av att de ger dina plattor en grönaktig eller mörk nyans och skapar en farligt hal yta när det är blött. Precis som lav finns det olika arter av alger, och de trivs bäst i fuktiga och skuggiga miljöer. Alger har förmågan att uppstå snabbt under gynnsamma förhållanden, men lyckligtvis är de också relativt enkla att bli av med igen.

Alger
Mossa ogräs

Mossa och ogräs

Ett annat känt problem för husägare är mossa och ogräs. Mossa förekommer vanligtvis i fuktiga och skuggiga områden. Ogräs kan vara knepigt att bli av med, eftersom sporer och frön av växtlighet ständigt finns i luften och fäster på ytor. Ogräs kan också slå rot under plattorna och därmed bli mer motståndskraftigt mot olika behandlingar. 

Svart lav

De flesta lägger inte märke till svart lav förrän de rengör sina plattor. Den svarta laven är väl kamouflerad bland andra växter och finns generellt sett djupare i plattans yta. Den är lätt att känna igen med sina svarta fläckar, vilka ibland kan förväxlas med oljefläckar. Denna typ av lav är släkt med stenpest men är betydligt svårare att bli av med eftersom den tränger djupare in i plattan. Den förekommer oftast på sandsten.

Svart lav tränger djupt in i plattans porer, och i vissa fall kan det vara nödvändigt med 1-2 Nanostone Servicebehandlingar.

Svart lav

Vi samlar på nöjda kunder

Superhelt
STENTVÄTT I DALKÖPINGE
Man i bil
Nanostone

Beställ offert här

Beställ en offert eller bli uppringd av en säljare

*Scrolla ner för att fortsätta

Ange jobb:

Tack för din förfrågan!

Vi ser fram emot att återkomma till dig så snart som möjligt. Under tiden är du välkommen att utforska våra övriga tjänster.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad.

Ring

Ring gärna på telefon

Öppet idag 8:00-17.00